Mivel családunkban egy fő nem eszi a húst itt folyamatosan leírom az általam kipróbált hús nélküli recepteket, amiket akkor csinálok, amikor ugyanezeket az ételeket hússal készítem el.
Töltött káposzta:
Hozzávalók 6 db. káposztához:
Elkészítés:
6 db. káposztához kb. 2 maréknyi rizst a mikróban előpárolok, úgy hogy a megmosott rizsre csak annyi vizet teszek, hogy éppen csak ellepje. Annyi ideig kell mikrózni, amíg kicsit felszívja a vizet. Vigyázzunk, ne főzzük meg a rizst, mert akkor nagyon majszos lesz.
A szójagranulátumra teszek egy kevés ételízesítőt, vizet, hogy éppen csak ellepje és annyi ideig mikrózom, hogy a vízet leforrja (ez egyébként rövid idő alatt készen van).
A rizst összekeverem a szójagranulátummal, teszek rá ízlés szerint pirospaprikát, borsot, sót, zúzott fokhagymát, kb. 2 evőkanál olajat, majd jól összedolgozom. A fűszerezést én egy kicsit intenzívebbre csinálom, hogy ízletesebb legyen.
Az elkészített töltelékkel megtöltöm a káposzta leveleket és ráteszem a már előre kis lábasba elkészített savanyú szálas káposztára.
Én a szálas káposztára egy kis darab füstöltt kolbászt helyezek úgy, hogy 3 felé vágom és erre helyezem a megtöltött káposztákat. Erre csak az ízek miatt van szükség, nem kell megenni.Tetejére is lehet tenni szálas káposztát, felönteni annyi vízzel, hogy ellepje és 30 perc alatt készre főzzük.
Tejföllel kínáljuk.
Vega karalábé pörkölt
Hozzávalók: 1 főre
Elkészítés:
A felaprított hagymát olajon aranybarnára megsütöm, ráteszem a fagyasztott sűrített paradicsomot (nyáron a paradicsomot és a paprikát együtt sütöm a hagymával) majd pirospaprika és mehet rá a kockára vágott karalábé. Sózom, borsozom készre sütöm.
GYORSAN ELKÉSZÜL.
Nokedlit, szarvacskát, burgonyát, tarhonyát stb. adunk hozzá.
Jó tanács:
Nálunk csak 1 fő nem eszi a húst, ezért én akkor főzök pld. karalábé pörköltet, ha a családnak is valamilyen pörkölt készül. Ilyenkor a húshoz megsütöm a hagymát a fentiek szerint, de többet teszek bele és mielőtt beletenném a húst, kiveszek annyit, hogy elég legyen a karalábé pörköltnek. Így nem kell vele külön dolgozni.
Vega tejfölös karalábé pörkölt
Ugyanúgy készül, mint a fenti pörkölt, csak amikor készen van egy kis lisztet összekeverek tejföllel és ezzel besűrítem. Szósz sűrűségű legyen, mert akkor finom, ha pld. a makarónit jól nyakon öntjük vele. Mély tányérba kell kínálni.
Szarvacskával, makarónival kínáljuk.
Vega töltött paprika (töltött gombóc)
Hozzávalók:
Elkészítés: (gombócok)
A rizst, a beáztatott és kinyomkodott szójagranulátumot, sót, borsot, pirospaprikát és reszelt sajtot egy tálkában összekeverem, gombócokat formázok, amiket lisztbe vékonyan megforgatok és sós vízben, közepes lángon kifőzöm (kb. 30-40 perc). Amíg a vízben megfőzzük a gombócokat, addig elkészítem a paradicsomszószt. Ha készen van, átteszem a szószba a gombócokat. Vízben gyorsabban elkészül, mint a paradicsomszószban.
Elkészítés: (paprikák)
Fentiek szerint készítünk el mindent, csak nem gombócot formázunk, hanem paprikába töltjük az alapanyagot. Ilyenkor nem kell lisztbe forgatni. Ha töltött paprikát készítünk, akkor előbb a szószt készítjük el és a lassú forrásban lévő szószba tesszük bele a paprikákat. Kb. 40 perc alatt készen van.
Paradicsomszósz:
Kevés olajon lisztből aranysárga rántást készítünk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és vízzel felöntjük, majd felforraljuk. Ha túl savanyú, cukrot teszünk bele. (Én szoktam bele tenni zeller zöldjét a szószba, finom ízű lesz tőle).
FONTOS MEGJEGYZÉS:
érdemes jobb minőségű rizst venni, mert én egyszer egy egészen olcsó dobozos gyorsrizst vettem és egyszerűen nem tudtam a gombócokat puhára főzni.
Karácsonyi halszelet
Hozzávalók:
valamilyen keményebb trapistasajt
majonézes saláta (lehet
Elkészítés:
Egy kivajazott tepsi aljába lefektetek egy nagyobb halszeletet, amit ha kell, előtte szálkamentesítek. Csöpögtetek rá egy kis citromot, sózom. Tejfölbe teszek egy kevés majonézt, összekeverem, és ezzel bevonom a halat. Tetejére teszek 2-3 kicsi vajdarabkát, és kb.1 evőkanálnyi vizet. (a fagyasztott hal fog ereszteni vizet). Reszelt sajtot teszek rá és sütöm kb. fél óráig fólia alatt, vagy sütőzacskóban, majd leveszem róla és készre pirítom rajta a sajtot.
Majonézes burgonyával, vagy majonézes mexikói körettel tálalom.
Sajtkosárka majonézes salátával
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy teflonos (de lehet kerámia bevonatos) palacsintasütőbe sűrűn egymás mellé helyezzük a vékonyra szeletelt trapistasajtot. Úgy fog kinézni, mintha a palacsintasütőbe beletettem volna egy vékony papírból kivágott kockát. A palacsintasütőbe semmilyen zsíradék nem kell, a sajt úgyis zsíros. A sajtot közepes lángon sütjük addig, amíg szép pirosra nem sül az alja, (nem kell megijedni, először úgy néz ki mintha a sajt megfolyna, de szép lassan elkezd pirulni) ekkor valamilyen nagyobb lapáttal egyben megfordítjuk az egészet. (Ha véletlenül elszakadna akkor egy kis sajttal kipótoljuk és ismét jó lesz. Ezt akkor is meg kell csinálni, ha valahol nagyobb lyuk keletkezne, mert a kész sajt nem lehet lyukas, mert akkor kicsurog belőle a majonéz) Amíg a sajt sül és amikor készen van, akkor még puha és formázható.
Amíg a sajtunk mindkét oldala szép pirosra megsül, az asztalra készítünk egy kisebb, kerek salátás tálkát és fejjel lefelé fordítjuk. Ha kész a pirított sajtunk lapáttal kiemeljük és rögtön ráfektetjük a tálkára. Most egy kicsit meleg lesz, de gyorsan rá kell nyomkodni a tálkára a sajtot, hogy megkapja a formáját. Gyorsan kell dolgozni, mert ha megkeménykedik a sajt, akkor már nem tudjuk formázni. Így kell hagyni mindaddig amíg ki nem hűl és akkor meg lehet fordítani és le lehet emelni a tálkáról.
A kész tálkát megtöltöm valamilyen majonézes salátával és teszek rá még 3-4 db. sajtkanalat is. Ugyanúgy készül mint a tálka, csak most 3-4 db keskenyebb sajtcsíkot pirítok meg mindkét oldalán.
Nagy előnye, hogy a tálkát is el kell fogyasztani.
Nem nehéz, nagyon könnyen elkészíthető.