Mamiházipraktika

Háztartási ötletek, receptek, sütés-főzés, varrás, kézimunka, takarítási praktikák

Számtorta


Unokám születésnapjára készítettem.

martin_szamtortaja.jpg

2 db kerek tortát sütünk (én 24 cm átmérőjű tortaformát használtam).

Tortalaphoz kell:

14 dkg liszt

14 dkg kristálycukor

7 db. tojás

1/4 csomag sütőrpor

Krémhez kell:

  • 4 púpozott ek liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 l tej
  • 20 dkg vaj/ margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
  2. A kristálycukor felét és a tojások sárgáját habosra kikeverjük (robotgéppel pár perc)
  3. A tojások fehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá felverjük.
  4. A felvert tojásfehérjét apránként hozzáadjuk a sárgájához, de óvatosan keverjük, nehogy a hab összeessen.
  5. Végül apránként a fent elkészült masszához hozzáadjuk a lisztet, amire előtte rászórtuk a sütőport.
  6. A kész masszát kivajazott, lisztezett tortalapba öntjük. (Vigyázzunk, hogy a tortalapnak csak az alját lisztezzük ki, az oldalát ne.) 
  7. Majd az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

Krém elkészítése:

  1. A krémhez a lisztet, a 2 evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot csomómentesen elkeverjük a tejjel. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Ha kész, kihűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
  2. A vajat habosra keverjük a porcukorral.
  3. A kihűlt főtt krémet kanalanként hozzáadjuk a cukros vajhoz, és azzal is habosra keverjük.
  4. Legvégül keverjük bele a kakaóport. (Ha díszíteni akarunk, hagyjunk a fehér krémből 1-2 evőkanálnyit.)
  5. A piskótát 3 lappá vágjuk, és a krémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson.

Amikor az első tortalapot megtöltöttük a krémmel, egy megfelelő pogácsaszaggatóval, vagy egy pohárral a közepét bejelöljük (rányomjuk a pogácsaszaggatót), majd késsel szépen körbevágjuk, úgy hogy a torta közepe kiemelhető legyen. Úgy emeljük ki a közepét, hogy óvatosan megemeljük a torta alját, kézzel alányúlunk és fölfelé toljuk a kivágott darabot. (Nagyon szépen ki lehet tolni ha mindenhol rendesen körbevágtuk).

A második tortalapnak elvágjuk a felét és egy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kivesszük a közepét. Ez lesz a 6-os számnak a felső szára. A kerek tortalaphoz illesztjük (ha kell akkor az alsó szárból srégen kivágunk annyit, hogy illeszkedjen a kerek laphoz). Ezt is 3 lappá vágjuk és krémmel megtöltjük.

Ekkor így fog kinézni: 

dsc00034_kicsi.jpg

Végül pedig mindenhol kívül-belül bevonjuk a tortát a csokikrémmel. Egyébként nagyon finom ez a csokikrém, ki lehet próbálni más tortáknál is. 

dsc00036_kicsi.jpg

Ezután lehet bármivel díszíteni: (a cukorkánál, amivel én díszítettem a tortát vigyázni kell, mert hajlamos a cukormáz megolvadni és kezd lefolyni a tortára, pedig azonnal hűtőbe tettem. Ennél a tortánál igazán 2-3 szem cukornak folyt le a színe, amit szilviával felitattam, de baba tortámnál ami pudingos krémmel készült, az összes cukormáz megfolyósodott. De ha valaki mindenképpen ilyen cukorkával akar díszíteni, tanácsolom, hogy a szervírozás előtt rakja ki a cukorkát a tortára. 

Díszítés: /végeredmény a lap tetején látható/

A maradék anyagból készítettem el a baba tortát anyukámnak a születésnapjára, mivel kettős születésnapot ünnepeltünk. Dédi 87 éves lett, unokám pedig 6 éves. Baba torta másik oldalon látható.

dsc00037_kicsi.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 14
Heti: 103
Havi: 889
Össz.: 152 677

Látogatottság növelés
Oldal: Számtorta
Mamiházipraktika - © 2008 - 2024 - mamihazipraktika.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »