Mamiházipraktika
Háztartási ötletek, receptek, sütés-főzés, varrás, kézimunka, takarítási praktikák
Háztartási praktikák fiatal, kezdő háziasszonyoknak
Sűrített paradicsom lefagyasztása:
- Főzés közben sokszor rájövünk, hogy kellene egy kevés sűrített paradicsom, amit elfelejtettünk venni. Hogy mindíg legyen otthon, a következőket szoktam csinálni: veszek egy üveg sűrített paradicsomot, majd a hűtőszekrényem jégkockatartóját frissentartó fóliával (folpack) kibélelem ügyelve arra, hogy a két végén és két oldalán nagyobb maradjon. Az így kibélelt jégkockatartót teáskanállal feltöltöm sűrített paradicsommal, majd ráhajtom a két végét és a két oldalát a paradicsomra és már megy is be a helyére. Pár óra múlva készen vannak a paradicsom kockák. Ekkor kiemelem a helyükről, és úgy ahogy van berakom egy kisebb nejlontasakba és megy a fagyasztó fiókjába. Ily módon elkerülhető, hogy kifogyjunk a sűrített paradicsomból. Felhasználáskor kiveszünk annyi kockát, amennyire szükségünk van és már mehet is bele a kajába.
Zöldfűszerek lefagyasztása:
- A jégkockatartóba különböző zöldfűszereket is le le szoktam fagyasztani, amiket előtte apróra összevágtam, (most nem bélelem ki) feltöltöm a jégkockatartót pld. petrezselyemmel, zellerlevéllel, kaporral stb. és feltöltöm vízzel. Az így megfagyott kockákat kiveszem a helyükről és mehet is a nejlontasakba, majd a fagyasztó fiókjába.
Kapor használata:
- Fagyasztott, vagy friss kaporról annyit, hogy teafőző tojásba teszem és így kerül a főzelékbe.
Paradicsom-paprika lefagyasztása:
- Ahány paradicsomot és paprikát szeretnénk lefagyasztani, annyit megmosunk, megtörölgetünk és egyenként alufóliába (lehet folpackba is) becsomagoljuk és mehet a fagyasztóba.Ez azért nagyon jó, mert télen ha pld. pörköltet csinálunk akkor csak előkapunk a fagyasztóból 1-2 paradicsomot és paprikát és már mehet is a sütnivaló hagyma közé. Nem kell felengedni, amíg a hagyma sül, addig fel fog engedni, sőt meg is fog szépen sülni. Így nyárias ízeket tudunk elővarázsolni. Én jobban szeretem a sűrített paradicsomnál.
- Jótanács: én a paradicsomról a felső héját le szoktam húzni, mégpedig úgy, hogy pár másodpercig forró víz alá teszem és már szinte egyben le is tudom húzni a fagyott paradicsom héját.
Fagyasztószekrényünkben több hely legyen:
- Ha valami kész ételt le akarok fagyasztani azt általában valamilyen műanyag dobozba teszem, de mivel ez elég nagy helyet foglal, a már lefagyasztott ételt kiborítom a dobozból és beleteszem egy nejlon tasakba, vagy akár folpackba is be lehet csomagolni. Így sokkal több helyünk lesz a fagyasztóban.
- Ha valamilyen fagyasztott árút vásárolok pld. dobozos panírozott halrudat, vagy dobozos, több darabos pálcikás jégkrémet, azokat is átrakom nejlon tasakba.
Tiszta húsleves főzése:
- A minap egy fiatal nő megkérdezte, hogyan kell készíteni a húslevest, hogy szép tiszta legyen, ne legyen zavaros. Én az édesanyámtól, nagymamámtól mindíg azt hallottam, hogy a húst, mielőtt felteszem főzni, legalább fél órára tegyem hideg vízbe és akkor a felesleges vér kijön belőle. Utána hideg, sós vízbe tegyem fel főzni a húst, nagyon lassan forraljam fel és amikor a vízen hab képződik azt le kell szedni (kanállal, vagy sűrű szövésű szűrővel). Soha ne forrjon bele a vízbe, mert akkor zavaros lesz a leves. Természetesen tálalás előltt is leszűröm. A húslevest mindíg lassú tűzön kell főzni, régiek úgy mondták, éppen csak gyöngyözzön. Ettől azért én egy kicsit több tüzet adok alá. Az így készített leves szép tiszta lesz.