Mamiházipraktika

Háztartási ötletek, receptek, sütés-főzés, varrás, kézimunka, takarítási praktikák

 Autós tora

dsc05057_ez_a_jo.jpg

dsc05060___6.jpg

Unokám 5-ik születésnapjára elkészítettem első forma- és marcipánbevonatos tortámat.

A torta elkészítéséhez szeretnék adni egy pár  jó tanácsot.

Sokan el akarták venni a kedvemet a torta elkészítésétől, mondván elsőre ez nem fog sikerülni. Ajánlani  tudom mindenkinek, aki szintén bele akar vágni az ilyen jellegű torták elkészítésébe, ha szép és finom tortát akar csinálni, akkor tanulmányozza végig az interneten fellelhető cikkeket. Amikor én úgy döntöttem, hogy belevágok legalább 4-5 napon keresztül mást sem csináltam csak olvastam, olvastam és ismételten olvastam az ötleteket és jó tanácsokat a fórumokon. Megnéztem több fotót, videót is és amikor már úgy éreztem, hogy menni fog a dolog, akkor lassan beszereztem a hozzávalókat.

Jó tanácsok:

  • marcipánból a bevonat vastagabb lesz, mint pld. a pillecukor fondantból, ami azért jó, mert a tészta megformálása közben keletkezett hibákat teljesen eltünteti, míg a vékonyabb fondant alatt jobban előjönnek
  • a nyújtható marcipán sárgás-barnás színű és nem fehér, nem színezhető fehérre ezért érdemes fehér pillecukrot venni és abból készíteni fondantot a fehér díszítéshez
  • nyújtható marcipánt a Spárban vettem 200 gr 599.-Ft
  • marcipánt zselés állagú ételfestékkel lehet színezni
  • Auchanba vettem 10 g-os dr. Oetker ételszinezéket, ára: 299.-Ft
  • marcipánt feketére széntablettával lehet megfesteni
  • marcipánt barnára tökéletesen lehet festeni kakaóporral
  • pillecukorból is lehet nagyon finom bevonót készíteni, de én inkább csak a díszítő elemeket készítettem belőle. Jó lehet vele dolgozni. Nagy gond, hogy a pillecukor általában több színből készült, de én úgy oldottam meg, hogy egyszerűen egy éles késsel a színes kockákból kivágtam a fehéret és mivel szükségem volt a sárgára is, azt is kivágtam.
  • fehér pillecukorból festék hozzáadásával sem tudunk piros színt elérni, csak rózsaszínt.
  • pillecukorból készült fondanttal kör-, kocka-, téglalap alakú tortákat nagyon szépen lehet bevonni. Formatortáknál ajánlott inkább a marcipán. 
  • pillecukorból készült bevonó előnye, hogy jóval olcsóbb mint a marcipán
  • amikor a tortát megformáztuk, megtöltöttük krémmel minden esetben teljes egészében be kell vonni egy vajból, porcukorból kikevert krémmel, mert ennek hiányában a tortabevonó nem tapad rá rendesen a tésztára
  • NAGYON FONTOS TUDNIVALÓ, hogy általában az ilyen tortákat nem töltjük vizes alapú (pld. gyümölcsös) krémmel, mert ha a marcipánbevonó találkozik a gyümölccsel, vagy nedvességgel, akkor megfolyósodik a tortán. Persze azért meg lehet vele tölteni, de akkor gondosan be kell a fent említett vajas krémmel kenni a nyílásokat,  hogy a két anyag ne tudjon találkozni.
  • végül jön a marcipán v. cukorfondant kinyújtása és tortára helyezése (interneten több videón is megnézhető). Az ügyeseknek rögtön sikerül, de nekem ez okozta a legnagyobb gondot, míg rá nem jöttem, hogy egy nagyobb méretű nejlonzacskót tettem a marcipán alá és azon nyújtottam ki, sőt a nyújtófára is azzal együtt vettem fel úgy hogy amikor a tortára tettem, egyszerűen csak le kellett húzni a tortáról. Ezzel a módszerrel azonnal sikerült rátenni a tortára a bevonót. 
  • a pillecukorból csinált színes fondantokkal díszítettem az autót. Az anyagok simán ragadnak egymáshoz, de ha valamiért le akarna esni, én egy nagyon kevés vajjal bekentem a díszítő elem alját és azzal ragasztottam a tortára. Ettől azonban sokkal jobb, ha 1-2 kanál kristálycukor és kevés víz hozzáadásával szirupot készítünk (felforraljuk és amikor már a cukor nem szemcsés levesszük a tűzről) és ezzel ragasztjuk oda egy vékony ecsettel a díszeket. Garantáltan nem fognak leesni. A szirupot ki kell hűteni.Pillecukorból készült fondant és marcipánt soha ne akarjunk fa deszkán kinyújtani, mert oda fog ragadni. 
  • a megmaradt fondantokat külön-külön nejlontasakokba csomagoltam és betettem a fagyasztóba. Ott 1-2 évig is eláll. Felhasználás előtt pár órával ki kell venni. Ha nagyon szükséges egy rövid időre mikróban megmelegítjük és már formázható is.

 

 Jó munkát kívánok mindenkinek!

Gabimami



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 22
Heti: 89
Havi: 641
Össz.: 153 409

Látogatottság növelés
Oldal: Verdás torta
Mamiházipraktika - © 2008 - 2024 - mamihazipraktika.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »