Mamiházipraktika
Háztartási ötletek, receptek, sütés-főzés, varrás, kézimunka, takarítási praktikák
Egy 24 cm-es tortához kell:
- 14 dkg liszt
- 14 dkg kristálycukor
- 7 db. tojás
- 1/2 csomag sütőrpor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
- A kristálycukor felét és a tojások sárgáját habosra kikeverjük (robotgéppel pár perc)
- A tojások fehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá felverjük.
- A felvert tojásfehérjét apránként hozzáadjuk a sárgájához, de óvatosan keverjük, nehogy a hab összeessen.
- Végül apránként a fent elkészült masszához hozzáadjuk a lisztet, amire előtte rászórtuk a sütőport és jól elkevertük a liszttel.
- A kész masszát beleöntjük a tortaformába, amit előtte kibéleltünk a tortaforma aljával megegyező zsír, vagy csomagolópapírral. (Vigyázzunk, hogy a tortalapnak csak az alját béleljük ki, az oldalát ne, illetve az oldalát lisztezni sem szabad. ) A papírra azért van szükség, hogy véletlenül sem ragadjon oda a torta a forma aljához.
- Majd az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
- Hogy biztosak legyünk megsült-e, egy hosszabb tűvel (pl. hústű) beleszúrunk a tésztába és ha már nem ragacsos, akkor készen van.
- Kb. 10 percig a tortaformába kell maradjon hűlni, ezalatt az idő alatt az oldala kissé el fogválni a tortaformától, de mégsem, akkor késsel, óvatosan körbevágjuk. Amikor az oldalfala már levált (vagy levásztottuk a formától) ráteszünk egy torta átmérőjével azonos tányért és hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Most fogjuk a tortaforma csatját kinyitni és óvatosan felfelé leemeljük a tortáról.
- Ha ez készen van, most rögtön szépen lehúzzuk a tortalapról a papírt.
- Ki kell hagyni hűlni és utána lehet egy nagyon éles, vagy vékony recés, hosszú késsel három lappá vágjuk. Utána lehet tölteni.
Itt most leírom a nálunk kedvenc csokikrém receptjét.
Csokikrémhez kell: (ez egy nagyon finom krém és sok lesz belőle)
- 4 púpozott ek liszt
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 l tej
- 20 dkg vaj/ margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Krém elkészítése:
- A krémhez a lisztet, a 2 evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot csomómentesen elkeverjük a tejjel. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Ha kész, kihűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
- A vajat habosra keverjük a porcukorral.
- A kihűlt, főtt krémet kanalanként hozzáadjuk a cukros vajhoz, és azzal is habosra keverjük.
- Legvégül keverjük bele a kakaóport. (Ha díszíteni akarunk, hagyjunk a fehér krémből 1-2 evőkanálnyit.)
- A piskótát 3 lappá vágjuk, és a krémmel megtöltjük.
Weblap látogatottság számláló:
Mai: 44
Tegnapi: 21
Heti: 65
Havi: 246
Össz.: 159 155
Látogatottság növelés